Kefalonija je najvece ostrvo Jonskog arhipelaga. Veruje se da je ime dobilo na osnovu samog izgleda, ostrvo s glavom / grc. kefalos glava/, ali i da je nazvano po mitskom, atickom heroju Kefalosu. Nalazi se juzno od Lefkade i Itake i severno od Zakintosa. Ostrvo je pretezno planinsko na zapadnoj strani sa obalama koje se strmo spustaju u vodu i sa prelepim pescanim plazama na istocnoj strani sa postepenim ulaskom u vodu. Sastav stena je krecnjacki pa je erozija u tlu napravila brojne pecine i pukotine.Obala je prepuna zaliva i rtova. Klima je umereno mediteranska sa toplim i susnim letima i toplim i vlaznim zimama. Tokom leta na ostrvu duvaju severoistocni, a tokom zime severozapadni vetrovi.Kefalonija je jako dobro povezana trajektnim linijama sa ostalim Jonskim ostrvima, sto pruza mogucnost da se upotpuni odmor na Jonskom moru. Za ljubitelje prirodnih kontrasta i ambijentalne lepote Kefalonija je pravi izbor.

Kefalonija je najvece ostrvo Jonskog arhipelaga sa povrsinom od 780km2. Veruje se da je ime dobilo na osnovu samog izgleda, ostrvo s glavom / grc. kefalos glava/, ali i da je nazvano po mitskom, atickom heroju Kefalosu. Nalazi se juzno od Lefkade i Itake i severno od Zakintosa. Ostrvo je pretezno planinsko na zapadnoj strani sa obalama koje se strmo spustaju u vodu i sa prelepim pescanim plazama na istocnoj strani sa postepenim ulaskom u vodu. Sastav stena je krecnjacki pa je erozija u tlu napravila brojne pecine i pukotine.Obala je prepuna zaliva i rtova. Na Kefaloniji postoji jedinstven fenomen otvorenih pecina koje su ispunjene vodom.Dve pecine su izuzetno popularne: pecina Svetog Gerasima i pecina Drogarati . Klima je umereno mediteranska sa toplim i susnim letima i toplim i vlaznim zimama. Tokom leta na ostrvu duvaju severoistocni, a tokom zime severozapadni vetrovi.Kefalonija je jako dobro povezana trajektnim linijama sa ostalim Jonskim ostrvima, sto pruza mogucnost da se upotpuni odmor na Jonskom moru. Za ljubitelje prirodnih kontrasta i ambijentalne lepote Kefalonija je pravi izbor.

ISTORIJA OSTRVA
Veruje se da je ostrvo dobilo ime na osnovu samog izgleda ostrvo s glavom /grc. kefalos/ glava/, ali i da je nazvano po mitskom, atickom heroju Kefalosu.
Burna proslost i bogata istorija ucinili su da uz veliki broj istorijskih gradova i spomenika mozete oziveti vremena antickog, rimskog i venecijanskog doba. Danas je Kefalonija najelitnije Jonsko letovaliste sa modernim hotelima i luksuznim vilama smestenim u turistickim oazama. Veliki broj organizovanih izleta vodi u posetu tradicionalnim grckim selima, vinskim podrumima, ribljim tavernama i nudi boravak i kupanje u kristalno bistrom Jonskom moru.

ARGOSTOLI
Argostoli je glavni grad Kefalonije jos od 1757. god. Moze se reci da je Argostoli jedan od najlepsih provincijskih gradova u Grckoj, sa svojim karakteristicnom atmosferom, okruzen zelenilom i sirokim ulicama. Pre katastrofalnog zemljotresa 12.08.1953. grad je imao lepo uredjene fasade u starom lokalnom stilu, koga su krasile elegantne linije i dobar ukus koji je nasledjen tokom dugogodisnje okupacije Venecijanaca.
Posle zemljotresa, uz pomoc donacije lokalnog stanovnistva, sagradjene su nove zgrade koje su zadrzale stari prepoznatljiv stil. Neke od tih gradjevina su: Sud, Arheoloski muzej, Skupstina grada, Biblioteka…
U gradu se nalaze Arheoloski muzej  gde se nalazi stalna postavka Mikenske kulture i postavka iz perioda Trojanskog rata; Muzej Istorije Ostrva  sa mapama i fotografijama ostrva pre zemljotresa, kao i brojnim ikonama iz XVII, XVIII i XIX veka.
U gradu zivi 80.000 stanovnika kojima je glavno zanimanje turizam i poljoprivreda.
Nedaleko od grada nalaze se ostaci antickog grada Krana koji potice iz VII veka p.n.e. Mogu se videti ostaci Dorskog hrama posvecenog boginji Demetri.U blizini Argostolija nalazi se i crkva svetog Gerasima, zastitnika ostrva.
Na ostrvu postoji nekoliko fenomena po cemu je ostrvo jedinstveno na svetu. Jedan od njih se nalazi nedaleko od Argostolia na ulasku u njegovu prirodnu luku. To je usek na obali kroz koji protice voda, koja ponire u zemlju i izlazi u Sami zalivu. Mnogi istrazivaci su pokusavali da rese ovu misteriju ali je jos uvek ostala neresena. Voda koja ponire pokrece veliki mlin koji se nalazi na pocetku ovog proseka.

PLAŽE
Najvece bogatstvo ostrva je veliki broj prelepih plaza. Najlepsa plaza ostrva i istovremeno jedna od najlepsih u Evropi je svakako Mirtos. Pogled na plazu sa visoke planine koja je okruzuje cini se skoro nestvaran. Sneznobeli pesak, pomesan sa kamencicima i penom talasa tirkiznomodrog mora, osvajaju zauvek. Severni deo ostrva, gde se nalazi i Mirtos, skriva jos neke male idilicne uvalice. Na istoku ostrva, u blizini jedne od najzanimljivijih grckih podzemnih pecina Drongarati i fascinirajuceg jezera Melissani, ocekuje vas duga sljunkovita plaza Antisami, okruzena bujnom vegetacijom. U Skali mozete naci jako puno intimnih plazica koje su neretko utociste popularnim Caretta-Caretta kornjacama, poznatom atrakcijom ostrva. Na poluostrvu Lassi, omiljenom i zivopisnom delu ostrva, nalazi se nekoliko zlatnozutih pescanih plaza Makris Yialos (Duga plaza), Platis Yialos (Siroka plaza), Gradakia i druge, koje osim uzivanja u prijatnoj hladovini nude i veliki broj sportskih aktivnosti. Antisamos, plaza sa belim peskom,tirkiznim morem i zelenilom iznad , cine je neponovljivom. Juzno od Fiskarda, u juznom delu poluostrva Paliki nalazi se plaza Ksi. Pesak je zlatasto narandzaste boje sa postepenim ulaskom u more. U tom pesku ima puno gline koja je vrlo blagotvorna za kozu. Na juznoj obali Kefalonije,u blizini Skale nalazi se plaza Lourdas. U selu iza plaze se nalaze restorani, barovi i taverne sa zivom muzikom. Selo je samo po sebi interesantno, tradicionalno, sa lepim malim trgom.