Milos je jedno od najzavodljivijih ostrva Kiklada  (poznatija ostrva iz ove grupe su Santorini, Mikonos, Paros, Naxos, Ios) i najbliže je luki Pirej. Nalazi se južno od ostrva Serifos. Ima oko 5000 stanovnika u osam oblasti(sela) a to su: Plaka, Plakes, Triovassalo, Pera Triovassalo, Apollonia, Zefiria, Tripiti i Adamada. Sastoji se od vulkanske  stene i bogato je mineralima. Prilično je razuđeno i planonsko u većem delu ostrva. Interesantno je posetiti arheološki muzej u Plaki, katakombe i drevno pozorište u Tripitiju, pećinu Pafragas .

Milos je bez sumnje najspektakularnije ostrvo na kamenim liticama koje u raznim formacijama izranjaju iz tirkizno plavog mora. Ostrvo se nalazi u Egejskom moru, između Atine i Krita, okruzuju ga ostrva Serifos, Sifnos i Folegandros. Glavna Luka se nalazi u velikom zalivu koji ostrvo deli na dva dela.

Mesta na ostrvu Milos koje treba posetiti su Plaka i Adams. Poseduju tradicionalnu kikladsku arhitekturu sa belim kućama gde su vrata i prozori ofarbani u plavo sa balkonima punim cveća. Celo ostrvo je brdovito, pa su i ulice strme. Na vrhu brega, kod crkve i malog muzeja, uveče se okupljaju meštani.
Od svih kikladskih ostrva Milos ima najviše plaža, ukupno 70, sa karakterističnim bleštavio-sivim peskom.

Najrazličitije boje koje se smenjuju na Milosu, rezultat je vulkanske aktivnosti i čine ga jednim od najlepših Grčkih ostrva. Pored predivnih plaža, Milos ima i tople izvore.

Plaže:

Sarakiniko- na  4km od Plake, spade u jednu od najlepših u Grčkoj zbog svojih belih, oblikovanih vulkanskih stena.

Papafragas- 13 km od Plake je jedna od najineresovanijih plaža na Milosu zbog dubokih i mračnih pećina koje se ovde nalaze.
Firiplaka- 21km od Plake nudi dugačku peščanu plažu sa plitkom vodom i vulkanskim stenama.
Hivadolimni  plaža je najduža ( dugačka je 1km)

Jos neke od plaža su: Paleohori, Mandrakino, Kleftiko, Kapros, Spahti, Kalamos, Psathi,Klima, Skinopi…

Treba istaći da su plaže na jugu i severu prave turističke atrakcije, dok su plaže na istoku i zapadu  vrlo mirne i pitome.